piątek, 24 kwietnia 2020

Śniadania na świecie cz.4

Dominikana
Zielonkawa miazga to mangú, czyli puree z gotowanych bananów warzywnych z masłem, serem, salami lub jajkami. Do picia gorąca czekolada.

Kuba
Kubańczycy nie są wybredni. Typowe śniadanie na gorącej jak wulkan wyspie składa się z opiekanego tradycyjnego pieczywa z masłem (tostada), moczonego w słodkiej kawie, do której dodaje się również szczyptę soli.

Jamajka
O poranku, przy dźwiękach reggae, jada się ackee and saltfish - owoce bligii pospolitej gotowane z solonym dorszem, cebulą i pomidorami. Na pobudkę oczywiście słynna jamajska kawa Blue Mountain.

Kostaryka
Gallo pinto (tzn. „łaciaty kogut”) to mieszanka ryżu z czarną fasolą, cebulą, czosnkiem, papryką, kolendrą i salsą Lizano. W Kostaryce potrawa jest tak popularna, że nawet McDonalds wprowadził do swojego śniadaniowego menu danie zwane McPinto.

Gwatemala
Tradycyjne śniadanie (desayuno típico) to pasta z czarnej fasoli na ciepło (frijoles), podawana z kukurydzianymi chipsami nachos, jajkami, smażonymi plastrami banana warzywnego (plátano) i kawałkiem białego słonego sera. Mniam!

Boliwia
W wielu krajach Ameryki Południowej jada się empanadas, czyli smażone pierogi faszerowane mięsem, serem albo warzywami. W Boliwii noszą one nazwę saltenas. Całkiem apetyczne.

Wenezuela
Ulubioną potrawą na dzień dobry jest arepa - rodzaj kukurydzianej spłaszczonej bułeczki, którą nadziewa się dowolnymi dodatkami. Podobno wyśmienicie smakuje z serem i awokado.

Peru
Praktycznie o każdej porze dnia - zarówno o poranku, jak i w porze obiadowej - jada się ceviche, czyli świeże owoce morza marynowane w soku z cytryny lub limonki i przyprawione chili. Zjedlibyście coś takiego na śniadanie?

Sporo informacji, prawda? Śniadanie z jakiego kraju zjedlibyście z największym apetytem? A może ktoś w Was już próbował takich egzotycznych dań?Jeśli macie ochotę, możecie opisać swoje doświadczenia ze śniadaniami w innych państwach i wysłać do nas na naszą pocztę mailową.

Wpis na podstawie strony
ttps://www.fly4free.pl/sniadania-dookola-swiata-od-owsianki-po-miso/