piątek, 24 kwietnia 2020

Śniadania na świecie cz.1

Wpis na podstawie
https://www.fly4free.pl/sniadania-dookola-swiata-od-owsianki-po-miso/

Holandia
W kraju wiatraków i tulipanów panują specyficzne zwyczaje śniadaniowe - każdego dnia w całym kraju zjada się co najmniej 750 000 kromek chleba z masłem i słodką posypką hagelslag. Ten nietypowy dodatek do pieczywa, uwielbiany nie tylko przez dzieci, dostępny jest w wielu formach, np. różnokolorowych owocowych granulek (vruchtenhagel) lub czekoladowych wiórków (chocoladevlokken).

Szwajcaria
Müesli, które kojarzy się z dietą odchudzającą, to ulubione śniadanie Szwajcarów. Mieszankę płatków zbożowych i bakalii wymyślił prawdopodobnie około roku 1906 szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner dla pacjentów swojego szpitala.

Wielka Brytania
Na Wyspach króluje niesamowicie kaloryczny zestaw, który składa się najczęściej z jajek, bekonu, kiełbasek, smażonego pomidora i pieczarek, fasolki w sosie pomidorowym oraz grubych placków ziemniaczanych (hash browns). Niekiedy do zestawu dołącza tzw. black pudding, czyli coś w rodzaju kaszanki na gorąco. Do tego tosty, solone masło i dzbanek herbaty (koniecznie z mlekiem). I jak tu pracować z tak pełnym żołądkiem?

Islandia
Podstawą porannego posiłku jest gorąca owsianka (hafragrautur) z ciemnym cukrem (niekiedy z syropem klonowym, masłem lub suszonymi rodzynkami). Popularny jest też skyr, czyli bardzo gęsty jogurt. Dzieci codziennie piją tran z wątroby dorsza (lýsi). Co powiecie na taki początek dnia?

Rosja
Rosjanie lubią najeść się rano do syta - uwielbiają bliny (gryczane drożdżowe naleśniki), syrniki (serowe placuszki) i oladi (racuchy). O poranku jada się też gotowaną kaszę (gryczaną, owsianą lub mannę).

Finlandia
Ciepła owsianka (puuro) z jagodami i odrobiną masła może być dobrym pomysłem na chłodny poranek. Finowie chętnie jadają też jogurt (viili) z płatkami i owocami

Bułgaria
Ten smakowity placek to banica. Ciasto, nadziewane białym serem podobnym do fety (sirene), popija się ajranem (rozcieńczonym słonym jogurtem) lub bozą (lekko sfermentowanym napojem z pszenicy lub prosa). Często na stół trafia też szopska sałatka - z ogórków, pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem solankowego owczego sera i oliwy.

Grecja
Lekkie śniadanie idealne na upał: naturalny, gęsty jogurt z miodem, owocami i orzechami. Większy apetyt zaspokoi białe pieczywo z masłem i dżemem lub różnego rodzaju wypieki z ciasta filo (tyropita, spanakopita, bougatsa).

USA
Małe puszyste naleśniki (pancakes) lub gofry (waffles) z syropem klonowym i owocami - pyszności! Grube placki smaży się z ciasta z pszennej mąki, maślanki i jajek z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia. Co ciekawe, wielu Amerykanów łączy je z chrupkimi plastrami smażonego boczku.


Australia
W krainie kangurów na porannym stole nie może zabraknąć Vegemite. Ta drożdżowa pasta do pieczywa ma bardzo zdradliwy wygląd, przypominający nutellę. Każdy, kto spodziewa się słodyczy, będzie zaskoczony - intensywny i słony smak przywodzi na myśl raczej przyprawę maggi czy kostkę rosołową w skondensowanej formie. Paskudztwo czy prawdziwy przysmak? Zdania są podzielone.

Francja i Włochy
Wielu Francuzów preferuje skromne śniadanie - np. croissanta z dżemem i filiżankę kawy lub czekolady. "Le petit déjeuner" może jednak równie dobrze składać się z maślanych bułeczek brioche lub maleńkich kanapek (tartine) z bagietki z masłem i różnymi dżemami.

Włosi również w godzinach porannych jadają mało i słodko - na "prima colazione" wybierają sucharka fette biscottate z dżemem, rożka cornetto wypełnionego czekoladą lub budyniem bądź ciasteczka z migdałami (biscotti, cantuccini). Do śniadania oczywiście espresso lub duża filiżanka cappuccino.