piątek, 24 kwietnia 2020

Śniadania na świecie cz.2

Hiszpania
Churros to podłużne racuchy z ciasta ptysiowego, które macza się w gorącej czekoladzie. Wielbiciele słodkości jadają też herbatniki (galletas) lub małe babeczki (magdalenas). Alternatywą mogą być tostadas (grzanki na oliwie) albo tortilla z jajek, cebuli i ziemniaków. Popularne są kanapki w bagietce - np. z długo dojrzewającą szynką (jamón serrano) lub paprykową kiełbasą sobrasada.

Portugalia
Popularnym porannym posiłkiem jest kanapka na słono z przekrojonego croissanta, a także słodkie bułeczki z dużą ilością cynamonu lub grzanki smażone z cukrem i cynamonem (rabanadas). Do śniadania koniecznie kawa.

Turcja
Turcy lubią celebrować śniadania - rano do wyboru mają m.in. sery (beyaz, ezine peyniri, eski kasar, tulum peyniri itp.), tradycyjne pieczywo (np. simit, poğaça), gęstą śmietanę (kaymak), masło, oliwki, miód z orzechami i gęsty syrop z winogron (pekmez). Czasem na stół wjeżdża też ostra kiełbasa (sucuk), suszona wołowina (pastırma), nadziewany placek z ciasta filo (börek), zupa z soczewicy (mercimek áorbasi) lub jajecznica z pomidorami, papryką i cebulą (menemen). Do picia mocna, słodka herbata w maleńkich szklaneczkach.

Egipt
Ful medames, serwowane rano przez ulicznych kupców, to gęsta pasta z gotowanego bobu z oliwą z oliwek, siekaną natką pietruszki, cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i kminem rzymskim. Potrawę jada się z jajkami na twardo, warzywami i chlebem aish baladi, przypominającym pitę. Całkiem apetyczne.

Maroko
Prawdziwa uczta o poranku może składać się z naleśnika (baghir lub msemen), smażonych placuszków harcha lub płaskiego chleba batbout z dżemem, serem, masłem lub oliwą i przyprawą za'atar. Do picia herbata z miętą.

Ghana
W tym afrykańskim kraju jada się waakye, czyli gotowany ryż z fasolą. W bogatszej wersji podawany jest z jajkami, smażonymi bananami warzywnymi (kelewele), rybą lub kurczakiem.